Burkarna och påsarna som
finns i allas kök, antingen undangömda eller snyggt uppradade på kökshyllorna, ses
oftast bara som smaksättare. Smaksättare för att drastiskt eller subtilt
förändra smaken på vår mat. Vad som fallit i glömska och som inte längre uppskattas
som förr är kryddornas medicinska egenskaper. Aktuell forskning bekräftar att
många vanliga kryddor har medicinsk verkan. Gurkmeja för mag- och
tarmproblematik och inflammation. Chilipeppar som smärtlindring. Ingefära mot
diarré. Kanel, en av våra vanligaste kryddor, är ytterligare en i raden av
kryddor med positiv verkan som är värd att kika vidare på.
Kanel har satts samman med
otaliga positiva hälsoeffekter och kryddan figurerar ofta i media som en
cancerförebyggare, IBS-lindrare, blodfettprofilsjusterare, artrit-förbättrare,
risk reducerare av benskörhet, antioxidant och en boostare av förbränningen. Det
finns studier som stödjer liksom förkastar kryddans effekt på ovan nämna
effekter. Det område som jag tänkt behandla, det område som det finns mest
studier på, är kanelens blodsockersänkande effekt.
Kanels effekt på blodsockret
verkar främst bero på att kryddan sänker hastigheten för vilket maten lämnar
vår magsäck, portioneras ut i tunntarmen. Hastigheten för vilket maten lämnar
matsäcken är nära förknippat med glykemiskt index. Ju långsammare tömning till
tarm desto lägre GI. Kanel tros kunna sänka GI i maträtten som intas med upp
till 29%.
Vad du kanske inte
reflekterat över är att det finns olika sorters kanel på marknaden med det
gemensamma att det kommer från olika träd av arten Cinnamomum. Det finns över 100 typer men bara 4 används för
kommersiellt syfte; Ceylon, Kassia, Indonesisk och Saigon.
I Europa är det främst
Ceylon som används. Färgen är ljus brun, smaken rund och söt. I barkform känns sorten
igen på ett den ser ut som en pergamentrulle. I USA är Kassia vanligast, vilken är
den billigaste av sorter. Hård bark, röd till färgen och bitter och stark till
smaken. Omalen tar sig denna bark formen som en rulle till skillnad från Ceylon
som rullar ihop sig från två håll.
Den sort som har lyfts fram
på senare och den sort som har bäst effekt på blodsockret är Saigonkanel. Den
har nu börjat poppa upp i butiker i USA och kommer med all säkerhet snart
fylla hyllorna i Sverige. Smaken är kraftigare i både styrka och söthet.
Kanel har dock en baksida. Baksidan är inte kryddans överlägsenhet som bakingrediens utan innehåller av ämnet kumarin. Kumarin kan i för höga doser ge
upphov till leverskador.
I tävlan om minst kumarininnehåll vinner den äkta
kanelen. EFSA, europeiska myndigheten för
livsmedelssäkerhet, har satt det högsta tolererbara intaget av kanel till 0,1mg/kg
kroppsvikt och dag.
Sammanfattningsvis är det
Saigonkanelen som du ska välja om du vill ha direkt positiv effekt på
blodsockret och där med indirekta effekter på vikten då ett stabilt blodsocker
underlättar viktnedgång. Men du bör se upp för höga nivåer så att din lever lever vidare.
Bild 1, tystatankar.com


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar