fredag 11 oktober 2013

På kanelen

Burkarna och påsarna som finns i allas kök, antingen undangömda eller snyggt uppradade på kökshyllorna, ses oftast bara som smaksättare. Smaksättare för att drastiskt eller subtilt förändra smaken på vår mat. Vad som fallit i glömska och som inte längre uppskattas som förr är kryddornas medicinska egenskaper. Aktuell forskning bekräftar att många vanliga kryddor har medicinsk verkan. Gurkmeja för mag- och tarmproblematik och inflammation. Chilipeppar som smärtlindring. Ingefära mot diarré. Kanel, en av våra vanligaste kryddor, är ytterligare en i raden av kryddor med positiv verkan som är värd att kika vidare på.

Kanel har satts samman med otaliga positiva hälsoeffekter och kryddan figurerar ofta i media som en cancerförebyggare, IBS-lindrare, blodfettprofilsjusterare, artrit-förbättrare, risk reducerare av benskörhet, antioxidant och en boostare av förbränningen. Det finns studier som stödjer liksom förkastar kryddans effekt på ovan nämna effekter. Det område som jag tänkt behandla, det område som det finns mest studier på, är kanelens blodsockersänkande effekt.

Kanels effekt på blodsockret verkar främst bero på att kryddan sänker hastigheten för vilket maten lämnar vår magsäck, portioneras ut i tunntarmen. Hastigheten för vilket maten lämnar matsäcken är nära förknippat med glykemiskt index. Ju långsammare tömning till tarm desto lägre GI. Kanel tros kunna sänka GI i maträtten som intas med upp till 29%.

Vad du kanske inte reflekterat över är att det finns olika sorters kanel på marknaden med det gemensamma att det kommer från olika träd av arten Cinnamomum.  Det finns över 100 typer men bara 4 används för kommersiellt syfte; Ceylon, Kassia, Indonesisk och Saigon.
I Europa är det främst Ceylon som används. Färgen är ljus brun, smaken rund och söt. I barkform känns sorten igen på ett den ser ut som en pergamentrulle. I USA är Kassia vanligast, vilken är den billigaste av sorter. Hård bark, röd till färgen och bitter och stark till smaken. Omalen tar sig denna bark formen som en rulle till skillnad från Ceylon som rullar ihop sig från två håll.
Den sort som har lyfts fram på senare och den sort som har bäst effekt på blodsockret är Saigonkanel. Den har nu börjat poppa upp i butiker i USA och kommer med all säkerhet snart fylla hyllorna i Sverige. Smaken är kraftigare i både styrka och söthet.

Kanel har dock en baksida. Baksidan är inte kryddans överlägsenhet som bakingrediens utan innehåller av ämnet kumarin. Kumarin kan i för höga doser ge upphov till leverskador. 
I tävlan om minst kumarininnehåll vinner den äkta kanelen. EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har satt det högsta tolererbara intaget av kanel till 0,1mg/kg kroppsvikt och dag.
Sammanfattningsvis är det Saigonkanelen som du ska välja om du vill ha direkt positiv effekt på blodsockret och där med indirekta effekter på vikten då ett stabilt blodsocker underlättar viktnedgång. Men du bör se upp för höga nivåer så att din lever lever vidare.
Bild 1, tystatankar.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar