Den nya upplagan är ett resultat av arbetet från över 100 experter från olika nutritionsområden som sett över nuvarande rekommendationer och ny forskning med avseende att styrka nuvarande rekommendationer eller revidera dem. I de allra flesta fallen ges ingen anledning att ändra nuvarande rekommendationer utan ny forskning styrker de som redan existerar. NNR 2012 har dock ett starkare fokus än förlagan på helheten av kosten och betonar vikten av kvalitén av det vi äter och från vilka källor vi intar näringsämnen framför kvantiteten av exempelvis fett, kolhydrater och protein.
![]() |
| Sammanfattning över vilka livsmedelsval som rekommenderas. |
För er som vill veta vidare och mer exakt vilka rekommendation som gäller för framförallt makronutrienter läs nedan:
Det rekommenderade intaget av enkelomättat fett har ändrats från 10-15 % av det totala energiintaget, E%, till 10-20E%.
Rekommendationer för intag av övriga fettsyror kvarstår, vilket innebär att intaget av mättat fett bör begränsas till max 10E%. Intaget av fleromättade fetter bör vara 5-10E%, där minst 1E% bör komma från omega-3-fettsyror. Intaget av transfetter ska hållas så lågt som möjligt.
Rekommendationen för det totala intaget av fett har ändrats till 25-40E%från tidigare 25-35E%.
Fiberintaget bör vara minst 25-35 g/dag och källan till fibrerna ska komma från naturlig mat, d.v.s. ej kosttillskott, i form av mat rikt på fullkorn, frukt, bär, grönsaker och nötter.
Intaget av socker bör begränsas till max 10E%.
Rekommendationen för det totala intaget av kolhydrater har ändrats till 45-60E% från 50-50E%.
Det rekommenderade intaget för protein är 10-20E%.
Rekommendationen för D-vitaminintag har höjts från 7,5 mg till 10 mg för barn över 2 år och vuxna samt till 20 mg för åldringar, personer över 75 år.
Rekommendationen för selen har ändrats för vuxna från 40-50 mg till 50-60 mg per dag och för gravida och ammade från 50 mg till 55 mg.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar